T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
GAZİANTEP / NİZİP - Mevlana Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi

Laboratuvar Hizmetleri Alanı


LABORATUVAR HİZMETLERİ ALANI

ALANIN AMACI:

Laboratuvar Hizmetleri alanı altında yer alan dallarda, sektörün ihtiyaçları doğrultusunda, mevzuata uygun olarak laboratuvar analiz ve işlerini yapabilen, bilimsel ve teknolojik gelişmelerin ışığı altında gerekli meslekî yeterlikleri kazanmış, nitelikli meslek elemanları yetiştirmek amaçlanmaktadır.

BU ALANDAKİ MESLEKLER:

Gıda Tarım Laboratuvar Teknisyenliği, Hayvan Sağlığı Laboratuvar Teknisyenliği.Mikrobiyoloji laboratuvar teknisyenliği

1-GIDA TARIM LABORATUVAR TEKNİSYENLİĞİ

Tanımı

Tarım laboratuvar teknisyeni; her türlü bitkisel ve hayvansal üretimle ilgili verim ve kalitenin artırılması, sağlıklı ürün elde edilmesi ve ürün türlerinin artırılmasına yönelik toprak, su, yaprak, gübre, bitkisel ürün numunelerinin duyusal, fiziksel, kimyasal ve mikrobiyolojik analizlerini laboratuvarda kendi başına ve belirli bir süre içerisinde yapma bilgi ve becerisine sahip, nitelikli kişidir.

Görevleri

İş organizasyonu yapmak,

Laboratuvar temel işlemlerini yapmak,

Mikrobiyolojik temel işlemleri yapmak,

Mikrobiyolojik analizleri yapmak,

Gıda analizleri yapmak,

Gıda kalite kontrolü yapmak,

Yem analizleri yapmak,

Toprak ve su analizleri yapmak,

Yaprak ve gübre analizlerini yapmak,

Bitkisel ürün analizlerini yapmak,

Meslekî gelişime ilişkin faaliyetleri yürütmektir.

HAYVAN SAĞLIĞI LABORATUVAR TEKNİSYENİ

Tanımı

Hayvan sağlığı laboratuvar teknisyeni; hayvan sağlığını ilgilendiren bütün fiziksel, kimyasal, parazitolojik, biyokimyasal, immünoserolojik ve mikrobiyolojik analizleri laboratuvarda kendi başına ve belirli bir süre içerisinde yapma bilgi ve becerisine sahip nitelikli kişidir.

Sektörde bu elemanlar laborant ve laboratuvar teknisyeni olarak bilinirler.

Görevler

İş organizasyonu yapmak,

Laboratuvar temel işlemlerini yapmak,

Mikrobiyolojik temel işlemleri yapmak,

Mikrobiyolojik analizleri yapmak,

Yem analizlerini yapmak,

Histolojik incelemeler yapmak,

İmmünoserolojik incelemeler yapmak,

Parazitolojik incelemeler yapmak,

Kan analizlerini yapmak,

İdrar analizlerini yapmak,

Gaita analizlerini yapmak,

Meslekî gelişime ilişkin faaliyetleri yürütmektir.

MİKROBİYOLOJİ LABORATUVAR TEKNİSYENLİĞİ

Mkrobiyoloji laboratuvar teknisyeni; Bakteri küf maya parazit ve virüsü ilgilendiren bütün fiziksel, kimyasal, parazitolojik, biyokimyasal ve mikrobiyolojik analizleri laboratuvarda kendi başına ve belirli bir süre içerisinde yapma bilgi ve becerisine sahip nitelikli kişidir.

Sektörde bu elemanlar laborant ve laboratuvar teknisyeni olarak bilinirler.

 

İş organizasyonu yapmak,

Laboratuvar temel işlemlerini yapmak,

Mikrobiyolojik temel işlemleri yapmak,

Mikrobiyolojik analizleri yapmak,

 

MESLEK ELEMANLARINDA ARANAN ÖZELLİKLER.

 

Laboratuvar teknisyenlerinin tümünün laboratuvara ait araç ve donanımların kullanımına özen göstermesi ve laboratuvar hizmetleri sektöründe çalışmasına engel herhangi bir bulaşıcı hastalığı ve/veya hastalığın taşıyıcısı olmaması özel bir önem arz eder. Bu alandaki mesleklerde çalışanların dikkatli ve titiz çalışması, yaşam boyu öğrenme isteği taşıması, iş güvenliği ve disiplinine sahip olması, hijyene dikkat etmesi, sorumluluk sahibi olması, düzenli ve güvenilir olması, el ve parmaklarını ustalıkla kullanabilmesi, el ve göz koordinasyonunu sağlayabilmesi, kan, idrar ve gaitadan etkilenmemesi ve meslekî eğitim almış kimseler olmaları gerekir.

ÇALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLARI.

Çalışma ortamı kapalı ve temizdir. İş, genel olarak ayakta yapılır. İş başında mesleklerinin gerektirdiği özel kıyafetleri giyerler. Laboratuvardaki aletleri, donanımları, kimyasal madde ve yardımcı maddeleri kullanırlar.

Çalışma esnasında dikkatli olmadıkları takdirde yanma, tahriş, enfeksiyon kapma, elektrik çarpması ve kimyasal zehirlenmeleri gibi kazalarla karşılaşabilirler.

Meslek elemanları gıda, kimya ve ziraat mühendisleri, kimyagerler, biyologlar, veterinerler ve tarım teknikerleriyle iş birliği içerisinde çalışırlar.

 

ÇALIŞMA ALANLARI VE  İŞ BULMA OLANAKLARI

Tarım laboratuvar teknisyenleri kamu ve özel sektöre ait toprak, su,gıda, yaprak, yem, gübre analiz laboratuvarlarında ve toprak, su kaynakları ile tarımsal araştırma laboratuvarlarında iş imkânı bulabilmektedirler.

Hayvan sağlığı laboratuvar teknisyenleri, kamu ve özel sektöre ait hayvan hastalıkları teşhisine yönelik laboratuvarlarda ve hayvan hastalıkları araştırma laboratuvarlarında iş imkânı bulabilmektedirler. Ayrıca iş yerlerinde belli bir süre çalışanlar laboratuvar sorumlusu olabilmektedirler.

GıdaTarım ve hayvancılık sektöründe gelişmiş teknolojilerden yararlanarak üretim yapan işletmelerin çoğalması, çevre ve kalite bilincinin artması Laboratuvar Hizmetleri alanında nitelikli ara eleman ihtiyacını sürekli kılacaktır

 

MESLEK EĞİTİMİNİN VERİLDİĞİ YERLER

Mesleki ve teknik Anadolu Liselerinde eğitim verilmektedir.

Bu alanda eğitim alacak öğrencilerin sağlık durumu, Laboratuvar Hizmetleri Alanı altında yer alan mesleklerin gerektirdiği işleri yapmaya uygun olmalıdır.

Öğrencilerin ilgili mevzuat doğrultusunda;

a. Sağlık durumlarının (Renk körlüğü, işitme ve görme kaybı; el, ayak, parmak vb. uzuv kaybı ile, astım vb. kronik solunum yolu hastalığı olmamalı.),

 

b. Çeşitli kimyasallara karşı alerjik reaksiyonlar gibi sağlık sorunlarının ve fizikî durumlarının (boy uzunluğunun laboratuvar çalışmalarına engel olacak kadar kısa olmaması) gireceği mesleğin öğrenimine uygun olduğuna ilişkin resmî sağlık kurumlarından sağlık raporu alınarak kayıtları yapılır.

 

Diploma almaya hak kazanan öğrenciler, YÖKün uygulamaları devam ettiği sürece, Laboratuvar Hizmetleri alanının devamı niteliğindeki programların veya bu alana en yakın programların uygulandığı meslek yüksekokuluna ek puanlı tercih yapabilir ya da sınav sonuçlarına göre diğer yükseköğrenim kurumlarını tercih edebilir.

MTAL LABORATUVAR HİZMETLERİ ALANININ EK PUAN İLE YERLEŞEBİLECEĞİ BÖLÜMLER

 

 

 

 

 

 

 

 

 

LABORATUVAR HİZMERLERİ ALANI EK PUAN İLE ATANABİLECEKLERİ ÖNLİSANS PROGRAMLARI

1-BİYOKİMYA

2-DİYALİZ

3-ELEKTRONÖROFİZYOLOJİ

4-ENDÜSTRİYEL TAVUKÇULUK

5-İLK VE ACİL YARDIM

6-İŞ SAĞLIĞI VE TERAPİSİ

7-LABORANT VE VETERİNER SAĞLIK

8-LABORATUVAR TEKNOLOJİSİ

9-PATOLOJİ LABORATUVAR TEKNİKERİ

10-PERFÜZYON TEKNİKERİ

11-TIBBİ LABORATUVAR TEKNİKERİ

12-TIBBİ TANITIM VE PAZARLAMA

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 16.04.2024 - Güncelleme: 19.04.2024 10:46 - Görüntülenme: 44
  Beğen | 1  kişi beğendi