T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
GAZİANTEP / NİZİP - Mevlana Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi

Muhasebe ve Finansman

Türkiye uzun süredir iş gücünün niteliğini yükseltmek ve ekonominin tüm sektörlerinde istihdam imkânlarını artırabilmek için mesleki eğitim sistemini geliştirmeye çalışmaktadır.


ALAN HAKKINDA

Muhasebe ve finansman, işletmelerin kuruluşu, faaliyetlerine ait belgelerin tasnifi, kayıt işlemleri, dosyalama ve arşivleme işlemleri, raporlama, analiz etme, dış ticaret mevzuatı, gümrük işlemleri, muhasebe kayıtları, finans ve borsa hizmetleri yeterliklerini kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen alandır.

Muhasebe, finans ve borsa hizmetleri tüm sektörlerin vazgeçilmez bir parçasıdır. Teknolojik gelişmelere paralel olarak bu meslek de aynı hızla gelişmeye ve değişmeye devam etmektedir. Muhasebe ve finansman hizmetleri bilgisayar ortamında yapılmaktadır.

Serbest Muhasebecilik, Serbest Muhasebeci, Mali Müşavirlik ve Yeminli Mali Müşavirlik Kanunu, meslek içinde kademelendirme getirdiğinden muhasebe ve finansman alanından mezun olanlar Kanunda belirtilen şartları yerine getirmek suretiyle bu unvanları kazanabilirler.

 

ALANIN ALTINDA YER ALAN DALLAR

 

MUHASEBE DALI

. Belgelendirme:

Mezun olan öğrenciye alanda/dalda diploma verilir.

Öğrencinin seçtiği dal ile ilgili aldığı tüm dersler ve modüller diploma ekinde belirtilir.

Öğrenciye, programdan ayrıldığında veya mezun olduğunda, kazandığı yeterlikleri gösteren ve bir yaygın mesleki ve teknik eğitim programı ile aynı yeterlikleri kazanan kişilere eş değer belge verilir.

Öğrencinin kazandığı mesleki yeterlikler sertifikaya yönelik belgelendirmelerde değerlendirilir.

İstihdam Alanları:

Muhasebe ve Finansman alanından mezun olan öğrenciler, seçtikleri dal/meslekte kazandıkları yeterlikler doğrultusunda;

Finans, muhasebe ve dış ticaret gibi ticari faaliyeti olan her türdeki kurum/kuruluşlar,

Muhasebe, muhasebe ve mali müşavirlik, yeminli mali müşavirlikler,

Şirket ve işletmelerin muhasebe birimleri vb. yerlerde çalışabilirler.

 

 

MESLEK ELEMANLARINDA ARANAN ÖZELLİKLER      

Meslek ile ilgili bilgi birikimi ve becerilere sahip olmak

• Dikkatli olmak

• Dürüst olmak

• Etkili ve güzel konuşmak

• Güler yüzlü olmak

• İnsan ilişkilerine özen göstermek

• Ekip çalışmasına uygun olmak

• Yeniliklere açık olmak

• Sır saklayabilmek

• İşleri zamanında bitirmek

• İşyeri çalışma prensiplerine uygun davranmak

• Mesleği ile ilgili etik ilkelere uygun davranmak

  

 

EĞİTİM VE KARİYER İMKÂNLARI

 

Meslek lisesinden sonra "Yükseköğretim Kurumları Sınavında" (YKS) başarılı olanlar lisans programlarına ya da meslek yüksekokullarının ilgili bölümlerine devam edebilirler. Mezun olan öğrencilerin ek puanları ile yerleşebilecekleri ön lisans programları da mevcuttur.

Meslek eğitimi, meslek liselerinin muhasebe ve finansman alanında ve meslek lisesinden sonra "Yükseköğretime Geçiş Sınavı"nda başarılı olanlar, lisans programlarına ya da meslek yüksekokullarının ilgili bölümlerine devam edebilirler.

Meslek mensupları; muhasebe ve mali müşavirlik bürolarında, dış ticaret ve finans kuruluşlarının ilgili bölümleri ile ticari işletmelerin muhasebe servislerinde çalışabilirler. Ayrıca her türlü kuruluşun mali işlerle ilgili bölümlerinde çalışabilirler. Mesleğin oldukça geniş bir çalışma alanı mevcuttur.

Ülkemizde, muhasebecilik, yasalarla düzenlenmiş bir meslektir. Anadolu ticaret meslek lisesi ve ticaret meslek lisesinden mezun olanlar Kanun'da belirtilen şartları yerine getirmek suretiyle bu unvanları kazanabilirler.

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 29.11.2017 - Güncelleme: 25.05.2023 16:03 - Görüntülenme: 919
  Beğen | 7  kişi beğendi